Uzzini, kas patiesībā slēpjas aiz Facebook ierakstiem "kurš skatās tavu profilu"!
Trešdien, 21. septembrī, Facebook kopienu pārsteidza viens pēc otra sekojoši ieraksti, kuri aicināja klikšķināt uz saites, lai uzzinātu, kuri lietotāji un cik bieži aplūko viņa profilu. Krāpšana, vīruss vai patiesa iespēja uzzināt cilvēkus, kas aplūko Tavu profilu? Skaties.lv veica eksperimentu, kā tas strādā, kā arī vaicāja interneta drošības ekspertu viedokli!
Proti, Facebook pārpludinājuši ieraksti, "Šī jaunā aplikācija tev paziņo, kad kāds skatās tavu profilu. Ienāc, lai uzzinātu!" Un tad seko links, kuru it kā jāklikšķina:

Skaties.lv nolēma pārbaudīt, kas īsti notiek, noklikšķinot uz šīs saites!
Pirmkārt, noklikšķinot uz saites, atveras diezgan daudzsološs logs, kurš liek domāt – nu, tik būs, tūlīt uzzināšu, kurš skatās manu profilu!

Autorizējoties ar savu profilu, tālāk parādās, lūk, kāds logs. Tajā redzams, ka kāda aplikācija ar nosaukumu "flags" tiks pie tādiem datiem kā publiskā profila informācija un Tava e-pasta adrese.

Klikšķinām tālāk… Šeit jau aplikācija skaidri un gaiši norāda – tā vēlētos Tavā vārdā publicēt ierakstus Facebook.

Intereses pēc pamēģinām izvēlēties, kurš šos ierakstus redzēs, klikšķinot uz automātiski piedāvāto iespēju "Friends" ("Draugi"). Patiešām – pastāv iespēja arī nepublicēt ierakstus draugiem, bet gan padarīt tos redzamus tikai sev pašam:

Kas notiek tālāk? Diemžēl kāda kļūda…

Vai kļūda varētu būt tādēļ, ka neļāvām šai aplikācijai publicēt ierakstus savā vārdā? Ok, pamēģinām vēlreiz – šoreiz atļaujot lietotnei publicēt ierakstus, turklāt padarīt tos apskatāmus visiem mūsu draugiem…
Taču arī šoreiz nekā – ilgu laiku aplikācija tikai rāda, ka "vāc datus", taču tā arī pie profilu skatījušajiem cilvēku saraksta nenonākam…

Ko kiberdrošības eksperti saka par šo linku?
"Kopumā šo aplikāciju nevar nosaukt par vīrusu, drīzāk par aizdomīgo aplikāciju, bet, ja tā būtu oficiālā aplikācija, tad to arī izplatītu pa oficiālajiem kanāliem, – Google Play vai AppStore, vai kādā citā oficiālā aplikāciju lejuplādes avotā, nevis caur ierakstiem Facebook," portālam Skaties.lv norāda Kaspersky Lab antivīrusu eksperts Deniss Makrušins.
"Ar tādām aplikācijām jābūt uzmanīgiem, jo, nenodarot neko ļaunu ierīcēm, tās var piekļūt personīgajiem lietotāju datiem – adresēm, telefoniem, e-pastiem utt., kuri vēlāk nonāks ļaundaru rokās. Tāpat arī ļaundari piekļūs tai lietotāju informācijai sociālajos tīklos, ko lietotājs nevēlas rādīt trešajām personām (adresēm, telefona nr., e-pastiem, dzimšanas datiem, parolēm utt.). Un tālāk jau ļaundari darbosies ar iegūto informāciju – pārdos datubāzes ar personīgajiem datiem melnajā tirgū, šantažēs lietotājus, pārņems kontroli pāri sociālo tīklu kontiem utt.," skaidro eksperts.
Apšaubāmi linki sociālajos tīklos: kā rīkoties?
Kaspersky Lab antivīrusu eksperts Deniss Makrušins:
Nekādā ziņā nevajag noklikšķināt uz apšaubāmām saitēm, kas ir publicētas sociālajos tīklos un saņemtas paziņojumos no trešajām personām. Tāpat nevajag instalēt trešo pušu lietotnes, kas ir paredzētas sociālajam tīklam un pieprasa priviliģētu piekļuvi kontam. Ja lietotājs instalē apšaubāmas sociālā tīkla lietotnes, kas pieprasa noteiktas privilēģijas, viņš var zaudēt piekļuvi savam kontam, kuras atjaunošana var prasīt daudz laika. Lietotāja vārdā var veikt publikācijas pie viņa sienas sociālajā tīklā un nosūtīt paziņojumus ar kaitīgām saitēm draugu sarakstā ietvertajām personām. Turklāt noziedznieki var iegūt piekļuvi lietotāja datiem, kas nav redzami svešiem sociālā tīkla apmeklētājiem.
Ziņo par kļūdu rakstā
Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.
Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!
